Gyrojet

Detta är en klassiker som kunde ha ändrat vapenutvecklingen. Gyrojet nämns i en James Bond bok, och visst skulle det kunna vara något som ”Q” hade uppfunnit och inte ett riktigt vapen.

 

 

MBA Gyrojet uppfanns av Robert Mainhardt och Art Biehl. De startade företaget MBAssociates eller MBA som det kallas.

Gyrojeten är inte ett ordinärt skjutvapen. Ammunitionen är en 13 mm projektil i stål, en raket!

Senare modeller tillverkades i kaliber 12 mm då civila vapen i USA får ha max .50 kaliber (ca 12,5 mm). Gyrojeten tillverkade både som pistol och karbin. Pistolen är ungefär lika stor som en Colt 1911, men mycket lättare. Då man håller i vapnet får man en känsla av leksak och inget riktigt vapen, den är tillverkad av pressad stål och någon zinklegering(aluminium?) Det känns tveksamt om den verkligen ska hålla för de krafter som krutgaser utvecklar.

Då ett vanligt vapen avlossas, bygger krutgaserna upp ett väldigt högt tryck i hylsan/kammaren/pipan och det är detta tryck som ger kulan farten. Gyrojetens kula är en raket med drivladdning och allt tryck skapas i ”raketen” och inte i vapnet. Utgångshastigheten är inte så imponerande, ca 860 fot/sek. De fungerar som de flesta raketer att ju mer de brinner desto fortare far de. Så efter ca 100 yards har kulan/raketen ungefär 50% kraftigare anslagsenergi än en kula i kaliber .45ACP.

Ladda och skjuta med Gyrojet-pistolen. 

För att ladda dras överdelen av vapnet tillbaka, alla 6 patronerna trycks ner och överdelen stängs snabbt. Det finns inget löst magasin, så är man inte tillräckligt snabb flyger patronerna ut igen.

Då raketerna/patronerna laddads spänns mekanismen/ hannen framåt och ner. Spaken för detta sitter på vänster sida av ramen strax ovanför avtryckaren.

När man trycker på avtryckaren slår hanen bakåt, raketen antänds och spänner hannen på nytt. Ljudet då vapnet avfyras är jämförbart med det som hörs då du

öppnare en omskakad läskburk.

Precisionen är enligt en test som ”the American Rifleman” gjort inte så imponerande.

Istället för räffling i pipan så har kulan som Gyrojeten avfyrar flera öppningar för raktetstrålarna. Tanken var att de skapar en rotation som skulle stabilisera raketen i

luften.

Problemen med Gyrojeten var flera, bland annat med drivbränslet till patronerna. Raketbränslet som var i fast form gillade inte fuktiga miljöer vilket gjorde att man inte hade 100% funktionssäkerhet. Ett annat problem var att avgashålen i patronen kunde bli igensatta, detta resulterade i en ojämn raketbana.

Men det största problemet var att raketen lämnade ett rökspår tillbaks till skytten, vilket inte är så bra i strid.

Efter att cirka tusen tillverkade vapen lades produktionen ned.

Gyrojet-pistolerna och karbinerna är idag dyra samlarobjekt. Likaså är raketerna väldigt dyra, om man överhuvudtaget finner dom till salu.

Som teknisk kuriositet fyller de dock sin plats i vapenutvecklingens historia.

 

 Gyrojet-karbinen.

 

Vapnet levererades i en elegant trälåda, klädd med filttyg.

Hannen slår på raketens front och trycker den mot tändstiftet. Då rakten åker iväg, spänner den hannen på nytt. Raketen i genomskärning.
Slutstycket tillbakadraget, vapnet klart att laddas. Från sidan, spärren som låser slutstycket syns tydligt.
Hanen som slår framifrån och bakåt, spänns automatiskt av ”raketen” då den avfyras. Se bild ovan. Och pistolen är redo att avfyra nästa skott. Patronen till vänster är en ”dummy” till höger en skarp.
Bookmark the permalink.

Comments are closed.